HÄÄKUVAUS | YLEISTÄ TIETOA

Hääkuvaus on yksi elämänne tärkeimmistä päivistä. Hääpäivänänne te saatte toisenne, sormukset sekä kauniit muistot päivän tapahtumista. Päivään kuuluu paljon iloa ja onnenhetkiä, mutta myös jännitystä ja ehkä stressiäkin. Jännityksen vuoksi osa päivän tapahtumista saattaa unohtua eikä välttämättä papin edessä seisomisesta ole juuri muistikuvia. Tämän vuoksi onkin syytä panostaa laadukkaaseen hääkuvaajaan, joka taltioi kaikki pienimmätkin yksityiskohdat päivästänne upeaksi kokonaisuudeksi. Hääpäivän jälkeen kuvia katsellessa saattaakin tulla ahaa-elämyksiä, että näinkö tämä meni. Voitte palata ikimuistoiseen päiväänne hääkuvien kanssa uudestaan ja uudestaan vuosienkin jälkeen.

Kokosimme alle muutamia yleisiä asioita hääkuvauksesta. Toivottavasti tästä on apua teille, jotka mietitte tai järjestätte ikimuistoista päiväänne.

Millainen hääkuvaaja?

Kun olette vertailemassa eri hääkuvaajia, kannattaa katsella millainen tyyli kullakin valokuvaajalla on. Kaikilla on omanlaisensa tyyli käsitellä kuvia. Joku tekee hyvin värikkäitä, joku hyvin tummia ja joku kirkkaita/vaaleita, joku ehkä vähän vanhanaikaisia ja joku erittäin moderneja yms. Valitessa hääkuvaajaa tulee siis valita sellainen, jonka kuvien tyyli miellyttää teitä. On tärkeää, että tutustutte kuvaajan aiempiin töihin ja portfolioon, jotta ei tulisi ikäviä yllätyksiä ja kuvanne eivät olekaan sitä mitä olette toivoneet. Toki täytyy myös muistaa, että kuvausolosuhteet, sää ja miljööt ovat joka kerralla hyvin erilaiset. Juhlapaikalla ja sen sisustuksella, koristeluilla, valoilla yms. on vaikutusta kuviin, joten kuvistanne ei tietenkään tule samanlaisia kuin jollekin toiselle hääparille. Joka kerta tilanne on omanlaisensa, mutta kunkin valokuvaajan oma tyyli kuitenkin näkyy heidän kuvistaan.

Joskus häihin pyydetään kuvaamaan esim. sukulaista tai tutuntuttua, joka parhaimmillaan kuvaa päivänne ilmaiseksi tai pienellä korvauksella. Usein saatetaan suvusta valita joku joka omistaa ehkä vähän paremman kameran tai järjestelmäkameran, mutta hääkuvaus vaatii vähän enemmän kuin peruskameran. Pelkkä kamera tai kameran käytön osaaminen ei vielä yksistään tee niitä hyviä kuvia vaan myös kuvaajan ammattitaitoa ja tilannetajua vaaditaan. Illansuussa pimentyessä vaaditaan taas uudenlaista osaamista ja parempaa kameranhallintaa. Usein myös kirkoissa saattaa olla melko huono valaistus. Myös hääpotretteja ottaessa kuvaajan ammattitaitoa ja heittäytymistä todella tarvitaan, sillä kaikki hääparit eivät välttämättä osaa olla luonnollisesti kameran edessä tai koe tilannetta kovin mukavaksi. Kuvattavien ilmeistä ja eleistä näkee vallitsevan tunnelman ja turha jännitys olisikin hyvä saada pois. Hyvä kuvaaja osaa ohjata kuvattavia erilaisiin asentoihin ja saada näin ihmisistä ns. parhaat puolet esiin.

Valitettavan usein tapauksissa, joissa kuvaaja ei ole palkattu ammattilainen vaan tutuntuttu kuvaaja, ei hän välttämättä ole kovin sitoutunut hääkuvaukseen ja yllättäviä perumisia voi tulla viimehetkellä. Kovin läheistä sukulaista ei kannata värvätä kuvaajaksi, sillä esim. hääparin vanhemmat ja sisarukset varmasti haluavat myös nauttia päivästänne eivätkä joutua stressaamaan kuvauksen onnistumisesta.

Hääkuvaus on vaativaa ja ammattikuvaaja varmasti varautuu varakalustolla (useammalla rungolla ja eri objektiiveilla), jotta esim. mahdollisten kalustorikkoutumisten vuoksi kuvausta ei peruta. Ammattikuvaajia tulee joskus (eri valokuvausyrityksistä riippuen) kaksi kuvaamaan, joten esim. kirkossa pystytään kuvaamaan hyvin eri suunnista häiritsemättä tilaisuutta tai vieraita. Kuvaajilla on usein myös verkostoa muista kuvaajista, joten varmasti ammattilainen ei jätä teitä oman onnenne nojaan, mikäli jokin pakottava syy tulisikin perua.

Hääkuvaajan varaaminen ja häiden ajankohta

Hääkuvaajan voi varata jo kaksikin vuotta ennen hääpäivää. Tavallisesti kirkkoa ja hääpaikkaa varatessa aletaan miettiä myös hääkuvaajaa. Suomessa hääsesonki on kesällä toukokuun ja syyskuun välissä ja näistä heinäkuu ja elokuu ovat usein suosituimmat kuukaudet. Huhti-toukokuussa vietetään usein keväthäitä, kesä-, heinä- ja elokuussa kesähäitä ja syys-lokakuussa syyshäitä. Talvihäitä vietetään usein helmikuussa, jolloin tavallisesti on lunta ja pakkasta. Myös esim. uudenvuoden vaihtuessa pidetään usein häitä.

Hääkuvaajilla usein kiireisin sesonki on kesällä ja Suomessa kesä on kovin lyhyt, joten kannattaa olla ajoissa kuvaajaa varaamassa.

Hääkuvauksen hinta

Hääkuvaus voi tuntua kalliilta ja saatetaan ajatella, että kuvaaja tekee töitä vain sen yhden hääpäivän ajan tai vaikkapa 6 tuntia päivästänne. Todellisuudessa isompi ja enemmän aikaa vievä urakka alkaa kuvaajalla vasta häiden jälkeen. Kuvia kertyy äkkiä useita satoja tai tuhansia koko päivän dokumentoinnista ja etenkin jos on kaksi kuvaajaa. Kuvien läpikäyminen ja valikoiminen vie aikaa ja ammattikuvaajat yleensä käsittelevät/editoivat kaikkia asiakkaalle annettavia kuvia. Eri kuvaajilla käsittely vie oman aikansa ja tavallisesti hääkuvat ovat valmiit 1-2 viikon sisällä.

Ammattilaiskuvaajat veloittavat hääkuvauksesta usein jonkin suuruisen varausmaksun ja loppulasku tulee häiden jälkeen maksettavaksi. Yleensä kuvat luovutetaan vasta sen jälkeen kun loppulasku on suoritettu.

Hääkuvauksen hinnasta kuvaaja maksaa 24% arvonlisäveroa sekä muita lakisääteisiä maksuja kuten eläkevakuutus. Kuvauskalusto on myös kuluvaa käyttötavaraa ja sitäkin pitää uusia. Kuvauskalustoon ja ammattilaiskameroihin saa helposti kulutettua tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia euroja. Hääkuvaaja yleensä myös suunnittelee hääpäivän kuvauspaikkoja ja tutustuu näihin etukäteen. Hääpäiväänne suunnitellaan teidän kanssa joko palaverissa tai sähköpostien/puheluiden välityksellä ja nämä ovat myös työaikaa kuvaajalle.

Hääpotrettien ottaminen

Hääpotrettien aikataulutus tuottaa joskus hääparille päänvaivaa. Hääpotretit voidaan kuvata jo vaikkapa koemeikkipäivänä eli jo esim. viikko ennen häitä. Hääpotretit kuvataan tavallisesti hääpäivänä ennen vihkimistä tai heti vihkimisen jälkeen. Usein hääpari ei halua nähdä toisiaan ennen vihkimistä ja tällöin onkin selvää, että potretit kuvataan vihkimisen jälkeen. Heti vihkimisen jälkeen on usein hyvä aika kuvata kun vieraat siirtyvät juhlapaikalle ja hääpari tavallisesti saapuu juhlapaikalle viimeisenä. Tällöin usein aikataulu saattaa tuottaa miettimistä kun ei haluta vieraiden joutua odottamaan kauan juhlapaikalla. Juhlapaikalle onkin hyvä varata esim. pientä purtavaa tai juotavaa tai vaikkapa photobooth -kuvausnurkka tai muuta järjestettyä ohjelmaa, jottei vieraille tule tylsää.

Hääpotrettien kuvaamiseen olisi hyvä varata n. tunnin verran aikaa. Mitä enemmän, sen parempi, mutta tunnin verran olisi hyvä varata. Tässä ajassa keritään ottamaan kuvia reilusti, vaihdella asentoja ja vähän eri maisemiakin. Joskus esim. vesisateesta tai keleistä johtuen joudutaan vähän soveltamaan, jotta saadaan kuvia otettua ja ulkona kuvaamiseen ei käytetäkään kauaa aikaa. Tällöin olisi hyvä jos esim. juhlapaikalla olisi mahdollisuus kuvata sisätiloissa.

Valmiit hääkuvat

Hääkuvia otetaan useita satoja tai tuhansia hääpäivänne aikana ja kuvaaja on läpikäynyt kaikki teille annettavat kuvat. Hääkuvien määrä vaihtelee eri kuvaajilla ja yleensä suuntaa antavaa määrää löytyy kuvaajien nettisivuilta. Asiakkaalle ei anneta ns. raakakuvia ja joskus törmäämmekin kysymykseen, että “saammeko kaikki kuvat itsellemme?”. Kuvia otetaan samasta tilanteesta usein kymmeniä, eikä varmasti hääpari halua tuhansia ei niin laadukkaita kuvia vaan valmiit, kauniit kuvat, joista syntyy ehjä ja kaunis kokonaisuus hääpäivästänne hieman suppeammassa paketissa. Koko päivän dokumentaarisesta kuvauksesta hääpari saa keskimäärin 300-500 kuvaa (vertailua tehty eri valokuvaajien nettisivuilta), joten varmasti kuvamäärä on riittävä.

Pilvikuvaus hääkuvaajana

Takanamme on useita hääkuvauksia, joista löytyy referenssikuvia täältä nettisivuiltamme ja facebook-sivuiltamme: www.fb.com/pilvikuvaus. Meiltä tulee yleensä (etenkin pidemmille kuvauskeikoille) kaksi valokuvaajaa kuvaamaan, jotta saamme ikuistettua päivänne parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä on paljon kamerakalustoa, varakameroita ja erilaisia objektiiveja, kuvausvaloja, salamoita yms. ja olemme panostaneet laadukkaisiin Nikon -ammattilaisjärjestelmäkameroihin.

Kuvaamme hääpäivänne rennolla ja varmalla otteella, eikä mitään jää puuttumaan päivästänne. Kuvaamme hääparia, juhlapäivän kokonaisuutta ja päivän kulkua, vieraitanne sekä pieniä yksityiskohtia kuten kakkukoristetta ja juhlapaikan koristeluita. Yleensä hääpäivänä kuvataan myös ryhmäkuvia vieraidenne kanssa sekä hääpotretit hääparista.

Saatte päivästänne kauniin kokonaisuuden, johon sisältyy kaikki tilanteet ja tapahtumat. Kuvaustyylimme on raikas ja mahdollisimman totuudenmukainen eli emme halua vääristää tilanteita liiallisella kuvankäsittelyllä. Kaikki asiakkaalle annettavat kuvat ovat läpikäytyjä ja valaistusta, varjoja, kontrastia, valkotasapainoa ja värisävyjä on käyty läpi/korjattu. Kuvia myös suoristetaan ja tarvittaessa rajataan, jotta niistä tulee ehjempiä kokonaisuuksia.

Saatte hääpäivästänne kuvia reilusti ja keskimääräisiä kuvamääriä löydät hinnastostamme.